Wat is NLP?

Bij de NLP-Box gaan NLP en vitaliteit hand in hand

Wat is vitaliteit

Vitaliteit is levenskracht, een combinatie van gezondheid en een beleving van succes en geluk. Dat betekent dat je lekker in je velt zit, vol energie zit en dat ook de hele dag vast kan houden. Je hebt positieve gedachten en ziet vooral kansen en uitdagingen.

Vitaliteit wordt wel gezien als een persoonlijke batterij. Wanneer deze vol is, dan heb je veel energie en kan je veel aan. Deze batterij kan ook leeg raken voor energielekken, bijvoorbeeld door stress of dingen die privé of zakelijke gebeuren. Vitaliteit gaat ook over keuzes maken, misschien wel durven maken. Het oude loslaten en het nieuwe toestaan.

Vitaliteit gaat over

  • Lifestyle, zoals voeding, fysieke activiteiten en mindfulness
  • Mentale balans, gaat over mindset en gedrag (NLP) zoals bijvoorbeeld overtuigingen, waarden en normen en wie je bent, wat je drijft en wat je wil
  • Ecologie, jij en je omgeving, en de invloed die je daarop hebt.
  • Werk, why, talenten en drijfveren en wat je ermee doet

We gaan aan de slag met de 4 elementen water, aarde, vuur en lucht en leggen de verbinding met jou, want daar gaat het om.
Wij werken tijdens de opleiding na elke module met een creatief uur, waarin je je eigen gevoel en ervaring in de tree of life gaat verwerken, met als resultaat een werkstuk wat je kan ophangen of neerzetten. Jouw werkstuk, jouw verhaal.

nlp

Wat is NLP?

Met NLP leren we hoe ons brein werkt, hoe we taal gebruiken en welke programma’s we de hele dag door gebruiken. Door NLP krijg je hier inzicht in. Door het communicatie model van de NLP toe te passen krijg je inzicht in het gedrag van jezelf en dat van de ander.

Waar komt het vandaan?

In de jaren 70 is NLP ontstaan door Richard Bandler en John Grinder. Ze zagen dat er mensen waren zoals Virginia Sartir en Milton Erickson die heel succesvol waren. Ze wilden weten wat hun nu zo bijzonder maakte. Dus gingen ze deze mensen modelleren. Modelleren betekent dat het succes van een persoon tot in detail wordt bestudeerd en dit wordt dan vertaald naar een model dat voor iedereen toegankelijk en toepasbaar is.
Ze kwamen erachter dat als ze dit in een model zette ze dezelfde resultaten haalden. Op deze manier zijn er veel oefeningen, technieken en methoden ontstaan die de basis vormen voor NLP.

Hoe werkt NLP

NLP (Neuro linguïstisch Programmeren) geeft inzicht in waarom wij doen zoals wij doen, of ons voelen zoals wij ons voelen. Het geeft inzicht in ons gedrag en hoe wij reageren op de wereld om ons heen.

Bij NLP gaat het om de interactie tussen wat je waarneemt door middel van je zintuigen, wat deze waarneming met je doet (mindset) en vervolgens hoe je hiermee om gaat. Met de toepassing van NLP ben je zelf op een relatief eenvoudige manier in staat om met een andere bril naar situaties te kijken en daar vervolgens op een andere manier op te reageren en/of mee om te gaan. Dat verandert niet alleen je eigen gevoel, maar door je effectievere manier van communicatie en gedrag ook dat van een ander. De ander reageert immers op wat jij laat zien, voelen en ervaren.

NLP begint bij jezelf en richt zich op de mogelijkheden en oplossingen. Niet op de problemen. Door de inzichten die je krijgt kun je het beste uit jezelf en een ander halen. Het stelt je in staat om je doelen te behalen die je wilt behalen.

Bewaren